top of page

TAHİRLİĞİ SEVERLER


Cenabı hak tahirliği severler hitabını Kuba halkı için kullanmaktadır. Böylece bir taraftan onlara olan sevgisini gösterirken bir taraftan da bize örnek olarak sunmaktadır.

Necasetten Teharetle İlgili Genel Konular;

1-Öd veya Safra Kesesi necistir. Her canlının ödü bevli gibidir. Kişinin üzerine sıçraması halinde el ayası büyüklüğünden fazlaysa yıkaması gerekir.

2-Hayvan Sütü; Koyun ve keçi dışkısı süte düştüğünde hemen çıkarılıp atılsa o sütü içmek helal olur.

Umumu belva; 1-Kaçınılması güçlüğe yol açan konularda hükümleri hafifletilmek 2-Herkesin müptela olduğu konularda kolaylığı aramak 3-İbadetlerin yerine getirilmesinde karşılaşılan zorlukların hafifletilmesine denir.

Umumu belvaya göre;

1-Elbise üzerindeki haşerat ve sinek kanı gibi necisler affedilmiştir.

2-Hayvan atıklarının karıştığı tozlu topraklı yollarda elbiseye bulaşması veya sıçramasından kaçınmak zor olduğu için affedilmiştir.

3-Oruçlunun yolda yuttuğu toz vs. şeyler orucu bozmaz.

4-Teati ve muatat yoluyla yapılan alışveriş kolaylaştırmıştır. Çünkü İslam hukukuna göre alışverişte sözlü irade, icab kabul ve iki tarafın rıza göstermesi gerekir. Ancak günümüzdeki şartların zorluğu nedeniyle yaptığımız alışverişlerde kolaylık olmuştur. Satılan eşyanın üzerinde fiyatı yazmakta alıcı da belirtilen miktarı ödemektedir.

5-Meyvelerin olgunlaşmadan satılması da bu yolla caiz olmaktadır. Eğer fetva olmasa bu günkü yaptığımız alışverişler caiz olmazdı.

6-Namaz vakitleri güneşin durumuna göre olması gerekirken takvime göre takip etmek bu yolla geçerli olmaktadır.

7-Ezanı okunmasında ses cihazlarının aracılık etmesi Kabe’de 2. ve 3. katlarda tavaf edilmesi bu kolaylıktandır.

8-Oruç tutma, umre ve hac görevlerinde kadınların sıkıntı yaşamaması için hap kullanılması da bu fetvanın kolaylığıdır.

9-Paketlenmiş gıdaların alınması, İnternet üzerinden yapılan alışverişler de yine aynıdır.

10-Organ nakli yapmak,

11-Mahkemede suç aletleri üzerindeki parmak izlerinin tespitiyle o kişi şahitsiz suçlu kabul edilmesi de umumu belvaya göre yapılmaktadır.

3-Himarın (eşeğin) Sütü Necistir. Eşeğin sütü şafi mezhebine göre necistir. (Muğnil Muhtac) Eşeğin sütü haramdır. (İbni Abidin) Eşeğin sütü yenilmez. (Hindiyye ve El Halebiye) Eşek sütünden imal edilmiş sabunlar. Şampuanlar, maskeler ve kıremler necistir. Vucüdü yumuşatır, balgamı söktürür, kırışıklığı giderir, astıma fayda verir, yağ eritir gibi reklamlarla tanıtımı yapılan eşek sütü ve ürünler haramdır.

Astım, bronşit, kuah hastaları için Çankırı’da ilimizde bulunan kaya tuzu mağarası önerilebilir.

4-Köpeğin artığı necistir. Köpek artığını yedikten sonra kişinin en az 3 ay kalp inceliği gider. O kişiye nasihat işlemez. (İmamı Şarani)

5-Çürük yumurta necistir. Bir kenarından tırnak kadar da olsa atılması gerekir.

6-İşkembeyi kolayca temizlensin diye yıkamadan direk sıcak suya atılması doğru değildir. Bu şekilde yıkanan işkembe necistir.

7-Kanatlı hayvanların tüylerini kolay yolmak için önce sıcak suya atılması necistir.

8-İnsan üzerine konan kara sineğin pisliğinden muaf tutulmuştur.

9-Tavuğun artık suyunu kullanmak mekruhtur.

10-İnsan dışkısı kurusa bile ondan yararlanmak caiz değildir.

İLAÇ VE ŞİFA

Peygamber Efendimiz (sav) bir hadisi şeriflerinde; Cenab-ı hak ricse (necis) şifa koymamıştır, buyurmuştur.

Buna göre alkoldan yapılanlar ilaç değil hastalıktır. Ancak kişi necis olmayan bir şeyden yapılmış ilaç bulamaz da bu yüzden hastalığı artarsa içinde alkol bulunan şurubu Müslüman bir hekimin tavsiyesi ile kullanılabilir.

Şeker hastalarının kullandığı insilünün kahir ekseriyesi domuzdan üretilmektedir. Maliki mezhebine göre yenilmesi haram olsa da domuz dahil necis hayvan yoktur. İşte insülün bu mezhebimize göre kullanabilmektedir.

Hazreti Peygamber Efendimiz (sav); Asabımın ihtilafı Allhın kulları için rahmettir, buyuruyor.

Bu ihtilaf fıkıh alanındaki ihtilaftır. Bazıları bu rahmet için ihtilaf rahmetse ittifak rahmet olmuyor mu derler.

Onlara ayetle cevap verelim;

Cenabı hak kasas suresinin 73. Ayetinde Euzubillah bismillah Ve min rahmetihi ceale lekumul leyle ven nehare… Geceyi size rahmet kıldım… buyuruyor. Peki gece rahmetse gündüz azap mı oluyor. Kaldı ki bu hitap içtihat içindir.

Müçtehitler dinin aslında değil fer-i meselelerinde ihtilaf etmişlerdir. Farklı ictihatlardan mezhepler meydana gelmiş ve mezhepler de ümmet için rahmet olmuştur.

Maide suresi 3. Ayetinde euzubillah bismillah …fe menidturra…daralırsanız buyurur ki buradan yukardaki mezheplerin önü açılmış oluyor.

Birkaç yıl önce bir TV programında deve sidiği ile ilgili tartışmayı hatırlarsınız. Bu konuda İmam Azam Hazretleri; Hayvanın sidiği ile tedavi mübah değildir, buyurmaktadır.

4-Bitkileri Sulama

Bir çiftçi mecbur kalır da hayvan ve insan dışkıları karışmış suyla bitkileri sularsa o bitkileri yemek caizdir.

5-Döğme Yaptırmak

Peygamber Efendimiz (sav) Dövme yapana da yaptırana rabbim lanet etsin, buyurmuştur. Deri altına yapılan dövmeyi çıkartmak mümkün değildir. Deri altından silinemeyeceği için necistir. Temizlemek ancak cerrahi operasyonla olur. Döğme el ayasından büyükse kişinin namazı olmaz.

İbni Abidin’e göre Kişi bu ameliyatı geciktirmekle günahkar olur. Ameliyatın mümkünatı yoksa üzerini ciddi şekilde yıkayarak temizlenmesi gerekir. Deriyi kesmek ve yerini yara etmek lazım gelmez diye fetva verilmiştir.

Bu durumdaki kişiler umumu belvaya göre rahatlamış olur ama lanete uğrama sorumluluğundan kurtulamaz.

6-Saç Eklettirmek

Hem Buhari hem müslimde geçen bir hadisi şerifte Peygamber Efendimiz; Başkasının saçına saç ekleyene, saç ekletmek isteyene Rabbim lanet etsin, buyurmuştur. Ancak kişinin kendi saçından saç ekletmesinde sakınca yoktur.

Ecza-i Ademinin alınıp satılması mübah değildir. Kişinin vücudundan bir parçasını satması da mübah olmaz.

7-Atlar

At eti yenilmesi necis olduğu için değil cihat aleti olduğu için mekruhtur. Atın artığı temizdir. Cenab-ı hak 7 ayetle sadece ata kasem yani yemin etmiştir. Atın salyası temizdir. Katırın da artığı ve salyası temizidir.

 

 

28 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

BULUTLAR

SAVURAN RÜZGÂR

HÜSRAN

Comments


bottom of page