KİTAB-I MESTUR
- 21 saat önce
- 5 dakikada okunur

Bu dersimizde kuranımızın nüzul sırasına göre 23 ve 24. Ayet olan, 6. gurup ayetlerden Tur suresinin 1 ve 2. ayeti celilesini izah ve açıklamaya devam edeceğiz.
Tur-i Sina
Cenabı hak Tur suresinin 1. ayetinde bismillah Vet turi, Tur'a yemin olsun, buyuruyor. Daha önce de öğrendiğimiz gibi ayet ‘’Vav’’ harfi ile başladığı zaman bileceğiz ki rabbimiz yemin ediyordur. İmamı Maturidi Hazretleri bu konuda; Cenabı hak, 1-Bazı şeylerin önemini hatırlatmak için, 2-İkaz etmek ve pekiştirmek için, 3- Mükafatını kullarına teyit etmek için yemin kullanır, buyuruyor.
Tur, Süryani dilinde dağ demektir. Kızıl denizin doğu kıyısında Sina yarımadasında 2285 m yüksekliğinde bir dağdır. Dağ, kuranımızda cebel ve tur olarak iki şekilde geçer. Üzerinde bitki yetişiyorsa tur, dağlık taşlık bitki olmayan yer ise cebel demektir.
Hazreti İbrahim (as) oğlu İsmail (as) doğduğunda adını Tur koymuştu. Bu dağın adı oradan gelir. Hazreti Musa (as) cenabı hakla ilk mükâleme yaptığı ve ilk vahiy aldığı yerdir.
Hazreti Musa (as) Cenabı Hak ile mukaleme yaptığı esnada etrafını bir bulut kaplıyor, dış dünyadan irtibatı kesiliyordu. Böylece İblis te müdahele edemiyordu. Cenabı hakkın kulları arasından dost olarak seçtiği kişilere ilham geleceği zaman etrafını ipeksi bir bulut kaplar.
Büyük tefsir kitaplarında geçtiğine göre Rabbimizin bu dağa yemin etmesinin hikmetlerindendir ki; Tur-i Sina’daki taşların ekseriyesinin içinde asvece adında dikenli bir bitki vardır. Asvece hava su almadan yetişmektedir.
Cenabı hak peygamberlerine tecelli etmeden önce onlara yalnızlığı sevdirir. Ve dağlarda iltica eder. Bu bir eğitim şeklidir.
Hazreti İsa (as) nübüvvetini Kudüs yakınlarında Nazareth şehrinde bulunan savura dağında almıştır.
Hazreti Peygamberimize de peygamberlik Mekke civarındaki Hira dağında verilmiştir. Bu dağın eski adı Faran dağlarıdır.
Kuranımızda bu dağ üç şekilde isimlendirir. Muminun suresi 20. Ayette Turi seynae, buyurur. Tin suresinin 2. ayetinde turi sinin, buyururken 3. Olarak da yukarda okuduğumuz tur suresinde geçer.
İmamı Kurtubi Hazretleri Tur-i Sina’da zeytinin ve incirin yetişmesine elverişli olduğu için Cenabı hak dolaylı olarak bu iki bitkiye de yemin etmiştir, buyuruyor. Bu iki bitkinin sağlık açısından olumsuz bir etkisine rastlanmamıştır.
Hazreti Musa (as) Tur-i Sinaya gidip geldikçe Cenabı hakka karşı bir nazlanma oldu. Ya Rabbi! cemalini görmek istiyorum, diye niyaz etti. Cenabı hak bu isteği kabul edip ya Musa Tura bak, buyurdu. Cenabı hak Tur-i Sina’ya er Rab esmasının nuruyla tecelli etti. Tur dağı kazandaki su gibi kaynamaya başlayınca Musa (as) bayıldı. Çünkü hiçbir kulun baş gözü ile Rabbimizi görmesi mümkün değildir. Peygamberimiz miraç esnasında esmalarının tecellisiyle kendisine yöneltilen her türlü hitabı duydu ama baş gözüyle göremedi. İnsan rabbimizin nur cemalini ancak cennette görebilecektir. Ancak esmasının ve sıfatlarının tecellisini kalp gözüyle görebilir.
İsrail oğulları Hazreti Musa’yı (as) çok üzdüler. Cenabı hak öyle gazaba geldi ki Cebrail (as) o dağı yerinden kaldırıp onların üzerine bir metre kalacak kadar indirdi. Onların önlerinde ateş, arkalarında deniz, üstlerinde dağ vardı. Korkuyla sağ yüzleri üzerine secde edip sol gözleriyle de dağın düşüp düşmeyeceğini izleyerek içten tövbe ettiler.
Kitab-ı Mestur
Hazreti Adem’den bu güne kadar insan ve cinlerin tüm yaşantılarının kaydedildiği 3 ana lugattan oluşan kader kitabının ana bölümlerindendir.
Cenabı hak Tur suresinin 2. Ayetinde bismillah Ve kitabin mesturin, satır yazılmış Kitaba andolsun, buyurmuştur.
Ahzap ve İsra surelerinde bismillah kitabı mestura geçer. Amentümüzün 3. Şartı kitaplara imandır ki işte bu ayeti celile kitaba imanı emretmiştir.
İnsan ve cinlerin haksızlıkları ve ahlaksızlıkları nedeniyle kıyamet gününden önce deprem, yangın, sel vb. gibi musibetlerin hangi şehirlere hangi karyeye ineceği bu kitapta yazar. Bu ceza düzeni bozdukları için dünyada verilen cezadır. Ahiret cezası ayrıca verilecektir.
Nuh (as) gemiden indiğinde vatan olarak verilen bu ülkedeki ömür süremiz, düşeceğimiz belalar, uğrayacağımız iptilalar bu kitapta mevcuttur. Bu topraklarda hangi devletler kurulacak, hangi devlet kaç yıl hüküm sürecek bu kitapta yazılıdır. Cenabı hak olacakları önceden el alim sıfatıyla bildiği için yazar. Cenabı hakkın el alim sıfatı fiili sıfat değildir. Olacak şeylere etkisi yoktur. Rabbimizin bu yazması kişinin davranışına ipotek koymaz.
Kan bağı ile birbirine bağlı akrabalar, din bağlı ile birbirine bağlı müminler bu kitapta kayıtlıdır. Kan bağında miras yoluyla, din bağında ise bağışlar, zekatlar, sadakalar yoluyla mülkün yer değiştirmesi bu kitapta yazar. Mülk kimden kime geçecek ne kadar o kişide kalacak bu kitaba kaydedilmiştir.
Bu kitap kader planlamasında yazılı ana bölümlerden biridir. İnsanların hangi bahçeyi, hangi arsayı satın alacağı burayı ne kadar süre kullanacağı bu esnada karşılaşacağı afetler, bu kazançların birbirine aktarılmasının nasıl olacağının kaydedildiği kitaptır.
Rabbimiz Mülk suresinde Bismillah Tebarekellezi bi yedihil mulku ve huve ala kulli şey'in kadir, buyurmaktadır. Yani dünya ve ahiretteki mülkün tasarrufu yönetimi mutlak iktidarı hüküm koyan ve uygulayan dilediğine mülkü veren dilediğinde alan sadece Allah’tır. Bütün mülkü tek elinde tutuyor ki buna tebareke deniyor. Cenabı hakkın El vali esmasının mülkün yönetimi onundur anlamına gelir. İllerdeki vali ismini buradan almıştır.
2-Levhi Mahfuz
Kader kitabının ikinci ana bölümü Levhi Mahfuz’dur. Levh-i Mahfuzun kalemi de yazısı da nurdur. Kullandığımız, tablet, cd, flash bellekteki bilgiler kalemsiz nasıl yazılıyorsa Levh-i Mahfuz da kısmen böyledir. Levh-i Mahfuz konusunu yeri gelince anlatacağız.
104 Kitap
Kader kitabının 3 ana bölümü amentümüzün 3. Esası olan 104 kitaptır. Yeryüzüne indirilen kitapların dördü kitap, 100 tanesi de sayfa şeklindedir. Kuranımızda suhuf olarak geçer.
Ali imran suresinin 119. Ayetinde bismillah Ha entum ulai tuhıbbunehum ve la yuhıbbunekum… Siz bütün kitaplara iman edersiniz ama onlar sizin kitabınızı inkar ederler, buyuruyor.
Nisa suresinin 119. ayetinde de bismillah Ey İman Edenler! Allah'a, Resul'üne ve Resul'üne indirdiği Kitap'a ve daha önce indirilmiş Kitaplara iman edin. Kim, Allah'ı, meleklerini, kitaplarını, resullerini ve ahiret gününü küfrederse; o, çok derin bir sapkınlığa düşmüştür, buyurmaktadır. Bu ayet amentümüzün 6 esasını birlikte bildirmiştir. Amentü kuranda yok ki diyenlere karşı delildir.
Rabbimiz ilmi çalışana verir. Ne kadar çalışırsan çalış ancak Cenabı hakkın sana ayırdığı rızkı alırsın ama ilimde sınır yoktur. Kim çalışırsa ona verir. Mülkü Kendi dağıtır ilmi çalışan alır. Şu an müslümanları geri kalmışlığı perişanlığı tembelliklerindendir. Müslüman tembel olamaz. Dünyada otorite sahibi olmak için çalışması gerekir.
İndirilen 100 sahifenin 10 sayfası Hazreti Adem’e indirilmiştir. Kitabın niteliği hakkında bir bilgi yoktur.
50 sahifesi Hazreti Adem’in torunun torunu olan Hazreti Şit’e verildi. Bu 50 sayfada simya, kimya, hikmet, riyazi ilimler ve sanatlar öğretildiğine dair bilgiler mevcuttur.
30 sahifede Hazreti İdris’e verildi. Semavi sırlar anlatılır. Ruhanilere hükmetme yöntemleri, yıldızlar ilmi, astronomi ilmi gibi ilimler vardır. Astroloji ilmi ise sapıklık haline dönmüştür. Hazreti İdris’in yer yüzünde kabri yoktur. Rabbimizin özel bir mekânda tutmaktadır. Muhtemelen öğretilen bu ilimler neticesinde gitmiştir.
10 sayfa Hazreti İbrahim’e indirildi. Bu suhuflarda da ahlaki meseleler, insanları güzel ahlaka ve cömertliğe özendirecek dini örnekler vardır.
Hazreti Musa’ya önce suhuf, sonra levha, sonra kitap olarak tevrat verildi. Tevrat 16 yerde geçer. Bütün kitaplar ve sayfalar ramazan ayında indirilmiştir.
Hazreti Davut’a indirilen Zebur ise 11 ayette geçer.
İncil ise Hazreti İsa’ya indirilmiştir. İncil ile ilgili 12 ayet vardır.
Kuranı Kerim
Fussilet suresinde kuranımızı için bismillah kur’anen buyuru ki okunan demektir. Ulemamız bu tariften yola çıkarak kuran kelimesine 4 anlam yüklemişlerdir. 1- Açıklayan, 2- Okunan, 3-(ilimleri) toplayan 4- Okumak için bulundurulan anlamlarına gelir. Kuran kelimesi kuranımızda 70 defa geçer.
İhtilaflı olsa da Kuranımızda 114 sure, 6236 ayet vardır. Kuranımızda mükerrer dahil 79436 kelime, Mükerrer olmayan 1760 kelime vardır. Kuranımızda 323670 harf vardır. Kuranı Kerimi bir defa hatmeden kişi 323670 kelime okumuş olur.
İndirilen tüm kitaplar içerisinde okunduğunda ibadet olan tek kelam kuranımızdır.
Cenabı hak Abese suresinin 13. ve 14. Ayetinde bismillah Fi suhufin mukerrameh. Merfuatin mutahherah, buyurmaktadır. Allah tarafından ikram olunmuş kıymeti yüce ve el üstünde tutulması gereken ve tertemiz kitaptır. Mushaflar yüksek hürmetli yerlere konulmalıdır. Okunurken belden yüksek yerde tutulmalıdır. Cenabı hak (merfuatin) onu el üstünde tutun, Maddi ve manevi kir bulaştırmayın buyuruyor.
Beyyine suresinin 2. Ayetinde bismillah Resulun minallahi yetlu suhufen mutahharah. Allahtan inen mushafı Rasulum nasıl okuduysa siz de öyle tilavet edin buyuruyor.
Kur’an-ı Kerim önce Levh-i Mahfuzdan 4. Kat semadaki Beyt’ül İzzeye indirildi. Oradan olaylara göre Cebrail (as) tarafından peygamberimizin kalbine ilka edilmiştir.
El fatiha
Comments