HAYAT SUYU
- 3 gün önce
- 5 dakikada okunur

Kudretullah
Bu dersimizde kuranımızın nüzul sırasına göre 27. Ayet olan, 6. gurup ayetlerden Tur suresinin 5. ayeti celilesini izah ve açıklamaya devam edeceğiz.
Cenabı hak Tur suresinin 5. Ayetinde Bismillah Ves sakfil merfui, yükseltilmiş tavana andolsun, buyurmaktadır. Cenabı hak bu ayette kuran diliyle sema, Farsça da Asuman olan gökyüzüne yemin ediyor.
Cenabı hak güneş sistemi, galaksiler, gezegenler, yıldızlar, güneş, ay ve dünyamızı itim ve çekim kuvveti ve merkez kaç ve merkeze doğru çekim kuvvetiyle boşlukta tutmaktadır. Burada mükemmel bir plan vardır. Bu plan kendi başına bir planlayıcı olmadan nasıl işler? Bu plan evrenin gereği olarak işlemez. Bizim inancımızda buna ibda ve inşa denir. İbda ilk yaratma, inşa ise ilk yaratmaya bağlı olarak yeni bir şey yaratmasıdır. Bunu bir kelimeyle ifade edersek kudretullahtır.
Cenabı hak Kudretullahını kullandığı esnada 6 tane esması eşit ve paralel şekilde devreye girer. Kudretullahın kusursuz yürümesi için bu şarttır.
1- Kâdir (cc); Dilediğini yapan demektir. Kuranımızda 14 defa geçer ve her geçtiği yerde âlâ edatı da bulunur. Âlâ çok yüce demektir ki Rabbimiz benim halk ettiğimi kainatta hiçbir mahlukat halk edemez demek istiyor. Cenabı hakkın kudretullahı zatı ile vardır ve zatı ile devam edecektir. Cenabı hakkın mahlukata verdiği başlangıcı ve sonu olan kudreti vardır. Mahlukat bu kudretini kullanacağı esnada onu yapacak gücü de yaratır. Mutlak egemenlik ve mutlak tasarruf O’na aittir. O kadiri mutlaktır. Kimse ona engel olamaz. Yoktan var etmek, var olanı yok etmek, en uygun olanı yaratmak O’na aittir. İnsan nakis (eksik) bir güce sahiptir. İnsana verilen bu gücü yaratan O’dur. Bunlar akaidimizin temelidir. Bunları yanlış bilmek her şeyi tek cümleyle yok eder. Akaid ilmi farzı ayındır. Allahın kudreti sınırsız insanın kudreti sınırlıdır. Allahu teala sevdiği kuluna el kâdir esmasını taalluk ettirir. Tecelli olunan kişi dünyevi davranışlarında fevri ve duygusal davranmaz. Gücünü nefsine hakimiyet kurmak için kullanır. Gayet olgun ve vakur davranır. Bu tecelliden mahrum olan kişi ise sürekli çatışır. İradesi zayıf ve kararlarında şüphelidir. Kişinin sorumlu olduğu yerin veya reisi olduğu ailesinin başarıya ulaşması için bu esmanın tecelli etmesi gerekir.
2-el Kadîr (cc); Kadirun olarak 45 yerde geçer. Her şeye gücü yeten anlamına gelir. Birinci esmadan telafuz ve küçük bir anlam farkı vardır. (Kâdir-kadîr)
3- el Metin (cc); Fiili sıfatlarını gerçekleştirirken bir zorluk ve gevşeklik olmayan demektir. Kuranımızın 1 ayetinde geçer.
4- el Kavi (cc); Kendisine hiçbir şey zor gelmeyen demektir. Zaaftan münezzeh olan anlamındadır. Kuranımızda 12 yerde geçer.
5- zul Kuvve (cc); Bir ayette geçer. Kuvvetin sahibi demektir.
6- el Muktedir (cc); Her şeyin üzerinde istediğini yapan ve bu istediğini yapma kudretine sahip olan demektir. İktidar olma bu muktedir kelimesinden türer. Kuranımızda 4 yerde geçer.
Hayat Suyu
Cenabı hak, Nüzul sırasına göre 28. Ayet olan, Tur suresinin 6. ayeti celilesinde bismillah Vel bahril mescuri, tutuşturulmuş ve kaynaştırılmış dop dolu denize andolsun, buyurmaktadır.
Vel bahri; deniz demektir. Mescuri; tutuşturulmuş demektir. Cenabı hak bu tutuşturulmanın nasıl olduğunu tekbir suresinin 6. Ayetinde bismillah Ve izel biharu succiret, denizlerin kaynatılıp tutuşturulduğu zaman, buyurarak öğretmektedir. Denizlerin kaynatılması kıyamet alametlerindendir. Yerdeki tüm sular yakan ve yanan gaz olan oksijen ve hidrojenden oluşur. İşte O gün Hidrojen ve oksijen birbirinden ayrılacak ve denizler yanacaktır.
Hazreti Ali efendimiz Tur suresinin 6, ve tekvir suresinin 6. Ayetini şöyle tevil ediyor; Kıyamet başlangıcında denizler debbur isimli bir rüzgârla kaynatılacak. İsrafil (as) sura üfledikten sonra kendisi de dahil her yaratılan ölecektir. O sur nurdandır. Tüm yaratılanların ruhları o surun deliklerinde mevcuttur. Gelmiş, gelecek cin insan hayvan hepsinin ruhu oradadır. Aradan 40 gün geçtikten sonra her canlı yaşadığımız bu dünyada tekrar dirilecektir. Ancak cenabı hak yer yüzünü düpedüz tepsi haline getirecektir. Arşurrahmanın altında bulunan çok akıcı olmayan katı bir su vardır. Bu su yeryüzüne yağmur olarak yağacaktır. Sonra vücudumuzda çürümeyecek olan hücre ilk bahardaki bitki gibi zelzele yoluyla zarar görmeden yerden çıkacaktır (Fussilet suresi). İsrafil (as) ikinci kez üflediği zaman İlk etapta arşu rahmanı taşıyan 8 melek, sonra Azrail (as) hariç 3 büyük melek, sonra da Hazreti peygamberimiz diriltilecektir. İnsanın ruhu bal arısı şeklinde burundan genze girer. Önce baş taraf canlanır. Fecr suresinin 29. Ayetinde bimillah Fedhuli fi ibadi, buyurarak bu yaratılma anlatılır. Her insan 33 yaşında olarak ayağa kalkıp işaret edilen yere doğru gideceğiz.
Peygamberimiz (sav); Bir kul hangi hal üzere vefat ettiyse o hal üzere dirilecek buyuruyor. Dirileceğimiz bu halin güzel olması için Mekârimul ahlâk mektebinin tesbihatında Ya Rabbi! hayırlı zamanda, hayırlı vakitte ve hayırlı halde öldür’’ diye dua etmemizin nedeni budur.
Kabirden kalktığımızda tüm insanların dili Süryanice olacak. Ancak hesap, sırat, cennet, cehennem evrelerinde Arapça olacaktır. Herkes çırılçıplak uyanacaktır. Hazreti Ayşe annemiz bu durumu Peygamberimize sorduklarında Peygamberimiz (sav); Ya Ayşe kimse kendi derdinden başkasını göremeyecek, buyurdular.
Orada hesap vermeyi belerken kişinin kendi teri ayaklarından ağzına doğru çıkacak. Kişi kendi terini içecek. İçtikçe içi yanacak yandıkça terleyecek. Ama bazı yüksek dereceli kullarının teri aşağıda kalıp ağız hizasına çıkmayacak.
Her insanın hem cennete hem de cehennemde makamı vardır. Kişi cehennem azabını çektikten sonra cennete girerken bu hayat suyu üzerine yağacak ve vücudu en güzel hali alacak. Ve kişi bu temiz haliyle cennete girecek.
İmanımızın ikam bulması, kesin olarak tam yerine oturması için öldükten sonra dirilmeyi kuranımız dört örnekle açıklar.
1- Hazreti Üzeyir (as) kıssasıdır. Bakara suresinde anlatılır. Üzeyir (as) 100 yıl öldükten sonra tekrar dirilmiştir.
2- Hazreti Musa (as) döneminde yetmiş sahabesi; Ya kelamullah biz cenabı hakkı baş gözümüzle görmeden mutmain olmayız, dediler. Cenabı hak gazaba geldi ve yıldırım çarpması yoluyla hepsinin canını aldı. Musa (as) bu 70 kişiyi benim öldürdüğümü düşünürler diye endişe edip Cenabı hakka dua etti. Cenabı hak 70 kişiyi tekrar diriltti. (el-Bakara, 55-56)
3- Kuranda adı geçemeyen peygamberlerden Hazreti Hızkil (as) zamanında bir savaş oldu. Bir kısım inanan insan savaştan korkup kaçtılar. Cenabı hak hepsinin canını aldı. Hızkil (as) iki gün dua etti ve Cenabı hak 8 gün sonra hepsini diriltti. (el-Bakara, 243)
4- Cenabı hak, Ashab-ı kehf gençlerini 309 yıl sonra diriltti. Bu kıssa kuranı kerimin en büyük mucizelerinden olup Kehf suresinde 18 ayette anlatılır.
Azabi Rab
Cenabı hak, Nüzul sırasına göre 29. Ayet olan, Tur suresinin 7. ayeti celilesinde bismillah İnne azabe rabbike le vakı'un, Rabinni azabı mutlaka vuku bulacaktır, buyurmaktadır.
Hazreti Cübeyr Bin Mutim Müslüman olmadan önce Bedir savaşındaki esirlerin durumu için elçi olarak Medine’ye gönderildi. Peygamberimiz o esnada sabah namazını kıldırıyor ve yukardaki tur suresinin 7. Ayetini okuyordu. Cübeyr (ra), ayeti duyunca tir tir titredi. Namaz bitince Ya Rasulullah ben Müslüman olmak istiyorum, dedi ve Müslüman oldu.
Rabbimiz rab esması ile azabı 13 defa tekrar eder. Bu azap şekli kafirlere gelen azaptır. Yani bu esmasıyla gelen azaplar kafirlere gelir. Kafirler Müslümanlara tahammül edemezler ve onlardan intikam almak için öldürürler. Onların kalpleri hastalıklıdır. İki yıldır bunu canlı yaşıyoruz. Ve biz hiçbir şey yapamıyoruz. Bunlara Aziyzün Züntikam diyerek beddua etmeli, Ya Aziyzün Züntikam tesbihatını günde 33 defa çekmeliyiz. Aksi halde imanımız çürür.
Azabullah
Allahın azabı müminlere dahil herkese gelir. Bu azaptan emin olmamızın yolu;
1- Rabbimizin emir ve yasaklarına uymalı asla aykırı davranmamalıyız. 2- Verdiği nimetlere karşı hiçbir zaman nankör olmamalıyız. 3-Elimizden geldiği kadar haram olan şeylere yaklaşamamalı yaptıysak hemen tövbe etmeliyiz. 4- Asla kimseye karşı zalim olmamalı zulmetmemeliyiz.
Secde suresinin 21. ayeti nüzul olunca (Bismillah Onlara, büyük azaptan önce, daha yakın olan azaptan tattıracağız. Belki dönerler.) Hazreti Ubade bin Sabit bu ayeti peygamber Efendimize sordu. Hazreti peygamberimiz; Cenabı hak bu durumlarda hastalıklar, musibetler, yorgunluklar verir. Müsrif kişi için ahiretten önce azaplar vardır. Bu hastalıklar, musibetler ve yorgunluklar bizi temizler, buyurmuştur. Abdullah İbni Abbas Hazretleri de; Bu musibetler bir daha aynı hatayı yapmamamız için ikazdır, buyurmuştur.
Peygamber Efendimiz (sav) başka bir hadisi şerifte; Birbirinizi Allahın laneti ile lanetlemeyiniz. Yüce Allahın gazabı ve hışımı ile birbirinize beddua etmeyiniz. Mümin kişi lanet eden sözü ve davranışı bozuk olan, ağzı bozuk olan kişi değildir, buyurmuştur
Cenabı hak, Nüzul sırasına göre 30. Ayet olan, Tur suresinin 8. ayeti celilesinde bismillah Ma lehu min dafiin, ona engel olacak onu önleyebilecek hiçbir güç yoktur, buyurmaktadır.
El fatiha
Comments