top of page

YAŞAMIMIZLA İÇ İÇE TAHARET


İnsanın Ceseti Necis Değildir

Beni Adem Temizdir. İnsanın ölüsü, dirisi, artığı, salyası, göz yaşı, derisi temizdir. Ancak ölen kişi yıkanıncaya kadar necistir. Çünkü ruh bedenden çıkınca insanın tüm mavsalları gevşediği için meni, mezi, idrar ve nadir de olsa dışkısı çıkar. Buna ifrazat denir ki ölen kişi bir nevi cünüp sayılır. Kafirin ceseti yıkansa dahi pak olmaz.

Cenabı hak İsra suresinin 70. Ayetinde euzubillah bismillah Ve lekad kerremna beni ademe… Andolsun ki biz insanı mükerrem kıldık diğer canlılara vermediğimiz ona verdik, buyurur. İşte bu ayetin bereketi nedeniyle insanoğlu temizdir.

İster müslüman ister kafir olsun. İster cünüp ister hayızlı, abdestsiz olsun yediği yemeğin artığı temizdir.

Diri olan bir insanın kendi vücudundan bir yara nedeniyle kendi tırnağı büyüklüğünde bir deri parçası kopsa necistir. Suya düşse su kullanılmaz.

Eti yenen bir hayvanın artığı paktır. Atın artığı paktır. Katırın anası merkep değilse artığı temizdir. Tavuğun artığı mekruhtur. Ancak tavuk kapalı yerde ve kendi ayaklarının altına ulaşamayacak durumdaysa (kendi pisliğini yiyemeyecek durumda ise) mekruh değildir. Artığı temiz olanın teri de temizdir. Necis olanın teri de necistir. Eşeğin ve katırın terleri zaruretten dolayı af olunmuştur.

Kelp (Köpek) Necistir

Peygamber Efendimiz (sav); Birinizin kabına köpek ağzını sokar ve su içerse suyu hemen döksün kabı da bir kezi toprak ve suyla karışık olmak üzere yedi defa yıkasın, buyuruyor.

Şafi mezhebine göre köpeğin durumu;

Köpeğin salyası, yaladığı kap ve teri pistir. Köpeğin bedeni veya içtiği su necistir. Köpeğin temas ettiği herhangi bir şey necistir. Köpeğin içtiği su elbise veya bedene sıçrarsa suyun değdiği yeri ve köpeğin dokunduğu yeri yedi kez yıkamak vaciptir. Dokunduğu kabı ise bir kezi toprakla olmak üzere yedi kere yıkamak farzdır. Çünkü köpek necisi ayındır.

Hanefi Mezhebine köpeğin durumu;

Köpeğin ağız suyu necistir. Dokunduğu yerde ıslaklık varsa necis, ıslaklık yoksa temizdir. Ağız suyu olan yerin üç kere yıkanması gerekir. Köpeğin artığı necistir. Köpeğin cildi necis, tüyleri temizdir. Silkilenerek sıçrattığı su necis değildir. Elbisenin üzerinde salya görünmedikçe pis sayılmaz. Köpek necisi ayın değildir.

Köpekleri ekinleri korumak, hayvanları korumak, tek başına yapılmış evleri korumak ve avcılık da yararlanmak dışında evde bulundurmak caiz değildir.

Köpek kuduz değilse öldürülmesi caiz değildir.

Gönümüzde ki problem için çözüm ise 1-Kısırlaştırılarak çoğalması kontrol altına alınmalıdır. 2-Mevcut olanlar ise belli yerlerde iskan edilmelidir.

Hazreti Ebu Talha’nın (ra) aktardığı bir hadisi şerifte Rasulullah Efendimiz; Evinde köpek bulundurulan haneye melek girmez, buyurmuştur. (Ketebe ve hafaza melekleri hariç)

1-Bizleri ziyarete gelen melekler gelmezler. Bir defasında Cebrail (as) Peygamber Efendimizin bulunduğu odaya girmedi. Peygamberimiz neden girmediğini sorunca da senin oturduğu yerin altında küçük bir köpek var biz onların bulunduğu yere gelemeyiz, dedi.

2- İhlaslı şekilde ibadet yapıldığı zaman ordan nur parlar. Nuru gören melekler oraya gelmek isterler. Eğer köpek varsa girmezler.

3-Bazı melekler bereketlendirmek için haneleri gezerler. Bu melekler köpeği gördüğü haneye girmezler.

Derinin Tabaklanması

Şafi mezhebine göre köpek ve domuz hariç murdar olan hayvanların tabaklanmış derileri temizdir. Ancak her çeşit hayvanın üzerindeki kılları necistir. İmamı Nevevi’ye göre çok az olan kıl ve yün muaf sayılmıştır. Şafiler murdar derisinden imal edilmiş üzerinde çokça kıl ve yün olan mont, ayakkabı, cüzdan, kazak, eldiven vs. ile namaz kılamazlar. Böyle bir seccade üzerinde namaz kılamazlar.

Hanefi mezhebinde de domuz hariç tüm hayvanların tabaklanmış derileri üzerindeki kıllar ve tüyler dahil temizdir. Maliki mezhebin de ise tüm hayvanların tabaklanmış derileri temizdir. Yılanın derisinden yapılan yelek ayakkabı cüzdan vs necistir.

Eti yenen hayvanın salyası icma ile temizdir.

Kedi

Rasulullah Efendimiz (sav) Kedi necis değildir, buyurmuştur. Kedi bir kaba bevlederse necistir. Kedinin ağız suyu mekruhtur. Kedinin içtiği suyun artığı mekruhtur. Kedi bir insanın uzvunu elbisesini yalasa evla olan namazdan önce bu bölgenin yıkanmasıdır. Aksi halde kılınan namaz mekruh olur. İmam Ebu Yusuf’a göre kedinin yemek artığı mekruh değildir.

Necis Olan Alanı Temizlemek

Pis yerin üzerine 3 defa su dökülüp temiz bir bezle silinir. Her silmeden sonra o bez iyice kurulanır. Elbise yıkanırken her yıkamada suyu kalmayacak şekilde sıkmak şartıyla 3 defa yıkanması gerekir.

Bir kişinin gözünde çapak oluşsa o çapak kabuğunun altına suyun ulaşması gerekir. Aksi halde orası necis olur. Suyu çapağın altına ulaştırmak farzdır.

Göz kapaklarını ve şakak dediğimiz bölgeyi ıslatma konusunda daha dikkatli olmalıyız. Bu bölgeden biri yer ıslanmazsa namaz olmaz.

Vücudumuzda oluşan yara kabuğunun üzerini özellikle yıkamalıyız. Orası mest edilemez, kabuğun üstü ıslanmazsa namaz olmaz.

Şarap, Alkol, Kolonya, Deodorant ve Sipreylerin Durumu

Cenabı hak Maide suresinin 90. Ayetinde Euzubillah bismillah Ya eyyuhellezine amenu innemel hamru… buyurmaktadır. Burada geçen el hamru kelimesinin bir anlamı da örtmektir. Yani kullandığı şarap kişinin aklını evini bile bulamayacak derecede örter.

Ağacın dalındaki meyve ve toprak da çıkan sebze dışında alkolün girmediği alan nerdeyse yoktur.

İmamı Ebu Hanefi hazretlerine göre; Eğer şarap üzümden ve hurmadan elde edilen alkoldan yapılmış ise galiz yani en kötü necasattir. İçilmesi ve kullanılması haramdır. Üzerine şarap dökülenler döküldüğü yeri yıkmadıkça ibadetleri olmaz. Üzüm ve hurma dışında bitkilerden elde edilen alkolü içmek katiyyen haramdır. Ancak elbiseye bir avuç içinden az bulaşmış ise namaza mani olmaz.

İmamı Ebu Yusuf’a göre ise; Üzerine üzümden ve hurmadan elde edilen şarap dökülenler döküldüğü yeri yıkmadıkça ibadetleri olmaz. Üzüm ve hurma dışında bitkilerden elde edilen alkol ise hafif necasettir. Bulaştığı elbisenin ¼ üne ulaşmadıkça necis olmaz.

İbni Abidin Hazretleri’ne göre ise; Üzüm ve hurma dışında bitkilerden elde edilen alkol tahirdir ama sakınmak evladır, buyuruyor.

İmam Şafi Hazretlerine göre; Alkol her nereden elde edilirse edilsin tümü necistir. İçilmesi ve kullanılması haramdır. İmam Şafiye göre kolonya yapmak, satmak haramdır.

Şafi Mezhebinin ikinci kuşak müçtehitlerine göre; Bir yere necis olan su girmek zorunda ise yeterinden fazla olmamak şartıyla kullanmak caizdir.

Sonuç olarak; Üzüm ve hurmadan elde edilen şaraplar tüm mezheplerimize göre haram ve galiz necasettir.

Diğer bitkilerden elde edilen alkoller ise İmam Şafiye göre haramdır. Hanefilere göre de tahirdir diyen, hafif necasettir diyen ve haram diyen fetva vardır.

Öyleyse ne yapacağız? En basit cam sileceğini dahi kullanırken üzerini okuyacağız. Üzerinde etil alkol, metil alkol, butil alkol yazıyorsa haramdır. Ayrıca sinsice yazılmış metenol, etenol, bütanol, izatrofil, profil bunlarda alkoldür.

Vernikler boyalar antifirizler ispirto ..hepsinde alkol vardır. Bunları zarurat miktari kadar kullanmamız gerekir.

Artık günümüzde toplumsal baskı nedeniyle alkolsüz deodarant, şampuan gibi ürünlerde üretilmektedir.

Cenabı hak Araf suresinin31. Ayetinde Euzubismillah Ya beni ademe huzu zinetekum inde kulli mescidin… Mescide gideceğiniz vakit elbisenizi giyerek süslenin, buyuruyor.

Yani benim emrimi yerine getirirken sana lutfettiğim elbiseni giy buyuruyor. Kişi ibadet yaparken güzel elbisesini giymesi gerekiyor. Bu ayete rağmen bu güzel elbise giymek sünnet hükmündedir. Bu arada müekket sünneti kasten terkeden Peygamber Efendimizin şefatına nail olamaz.

Namaz kılacak kişinin bedeninde elbisesinde ve namaz kılacağı yerde kan idrar şarap dışkı gibi namaza mani necaset bulunmamalıdır. İş elbisesindeki badana boya vs necis değildir. Ancak Araf suresinin 31 ayetine göre namaz kılmak için temiz elbise giyilmesi gerekir. Herkes kendi şartlarına göre yapabildiği kadar itina göstermelidir.

Rasulullah Efendimiz (sav); Ağızlarınızı temizleyin çünkü onlar kur’anın yollarıdır, buyuruyor. Buna göre necis ağızla kuran okumak tahrimen mekruhtur.

Rasulullah (sav) başka bir hadisi şerifte ise; Kabı kacağı yıkamak, avluyu temiz tutmak zenginliğe sebeptir, buyuruyor. Bu zenginlik manevi temizliktir ama mikroplardan korunma nedeniyle maddi zenginliğe de yansır.

El fatiha 

33 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

BULUTLAR

SAVURAN RÜZGÂR

HÜSRAN

Comments


bottom of page