top of page

İNSAN, YARATILIŞ ŞAHESERİDİR





İnsanın Yaratılış Merhaleleri

Cenabı Hak Alak suresinin 2. ayetinde euzubillah bismillah Halakal insane min alak, O insanı alaktan yarattı, buyurarak daha 2. ayette insanı nasıl yarattığını haber verir. Bunu bedenimizi her gördüğümüzde ve bize evlat ikram edildiğinde ibret almamız için bilmeye ihtiyacımız vardır.

2. kelime İnsane; İnsane kelimesi isim olup çoğulu ifade eder. Kuranımızda insan adıyla bir sure vardır. Ayrıca kuranımızın 97 yerinde geçer. İnsan eşrefi mahlukat yani en şerefli olarak yaratılmıştır. İnsanı eşrefi mahlukat yapan ona verilen akıl, irade, zeka, idrak, düşünme ve konuşma nimetleridir. Bu nimetlerle donatılan insana her dönemde ayrıca kitaplar ve peygamberler gönderilmiştir.

İnsan nisyan (çok unutan) anlamına gelir. İnsan kendi eliyle nefsini ateşe attığını unutur. Bedenimiz dışardan aldığı ile ruh ise kendisinde birikenleri paylaşınca doyar. İşte ilim bu birikimlerdendir.

Cenabı hak Hicr ve Nahl suresinde …el insane… insanı yarattık buyurarak insanı yaratmasını özel olarak ifade eder. Burada insanın tekil olarak kullanılmasının anlamı; Adem (as) yaratması veya insan bedeninin birbirinden tamamen farklı olmasını ifade eder.

Araf ve Yasın suresinde Beni Adem geçer. Rabbimiz burada da Ademoğulları ifadesini kullanır. Bu hitap için feminist görüşlü kişiler eleştirilerde bulunurlar. Halbuki doğada her şey bir tohumdan çoğalır. İnsanın çoğalması Adem (as) ile başlamasındandır.

 

Hazreti Adem’in (as) Yaratılması

Cenabı Hak Hazreti Ademin (as) yaratılmasını bizim balçık dediğimiz türap, salsalin ve kil evrelerinden geçtiğine işaret buyurur.

Peygamber Efendimiz (sav); Doğrusu Allah Ademi arzın her tarafından aldığı bir kabza topraktan yaratmıştır. Bundan dolayı ademoğulları toprağın miktarına göre vücuda gelmiştir. İnsanların kırmızısı, beyazı, siyahı ve bunlar arasındaki renkte olanları vücuda gelmiştir. Onların yumuşak huylusu, sert huylusu, iyisi ve kötüsü vücuda gelmiştir, buyurmaktadır.

Bir ingiliz bilim adamı 1973 yılında yaptığı tahlillerden sonra; insan vücudunda toprakta yer alan 105 elementin 80’den fazlası mevcuttur, diyor.

Nuh suresinin 14. Ayetinde Euzubillah bismillah, Ve kad halakakum etvara, O sizi merhale merhale yarattı, buyurur.

İşte böyle şaheser olan insanın yaratılması 9 safhadan geçer.

 

1-Toprak Safhası,

Kuranımızın 5 yerinde Bismillah …Min turabin halakna… Allah insanı topraktan yarattı, buyurur.

Nuh suresinin 17. Ayetinde euzubillah bismillah Vallahu enbetekum minel ardı nebata. Allah sizi topraktan bitki gibi bitirdi, buyurur. Yediğimiz gıdalardan oluşan bir damlacık menide milyonlarca canlı oluşur.

 

2- Su, Nutfe, Meni, Sulb, Safhası

Nutfe kelimesi 10 surede geçer. İnsan oğlunun özüdür. Meni 4 surede, sulb ise 2 surede geçer. Sulb, insanın bel kemiğinden gelir üretildiği yer orasıdır. Kadının göğüs kemiğinde üretilen terayip ile ana rahminde birleşince insan varlığının ilk adımı gerçekleşmiş olur.

Peygamber Efendimiz (sav) bir hadisi şeriflerinde; Sizden birinizin yaratılışı annesinin karnında 40 günde toplanır. Sonra erkek ve kadının suyu birleşir. 40 gün sonra alaka olur. 3. 40 günün sonunda (120 günlük iken) bir çiğnem et halini alır. Sonra bir melek gönderilip ona ruh üflenir. Rızkı, eceli, ameli, ölürken sait mi şakimi olarak öleceği yazılır. Bu bir daha değişmez, buyuruyor. Bu Rabbimizin ilmiyle bildiği şeyin maluma çevrilmesidir.

Furkan suresinin 54. Ayetinde bismillah …mai beşeren… buyurur. Beşer kelimesi kuranımızda 37 yerde geçer. Ayrıca neset, kelimesi geçer ki neset soy bağıdır. 2 yerde de sıhriyet geçer. Sıhrıyet ise evlilik sonucu oluşan hısımlıktır.

Tarık suresinin 6. Ayetin euzubillah bismillah Hulika min main dafik. Atılan bir sıvıdan yarattı, buyurur. Demek ki neslin türemesi bu atılan su ile oluyor.

Enbiya ve Nur surelerinde bismillah …Vallahu halaka kulle dabbetin min main… ve cealna minel mai… buyurarak bütün canlıların sudan yaratıldığı haber verilir. İnsan toprak ve suyun birleşmesinden yaratılmıştır.

 

3-Alakin Safhası

Alakin; pıhtılaşmış kan demektir. Yapışkan sıvı anlamına da gelir.  Biyolojideki adı embriyodur. Bu kan Anne rahminde bir yere yapışıp tutunmaz ise çocuk olmaz.

 

4- Mudga Safhası

Cenabı hak muminun suresinin 14. Ayetinde euzubillah bismillah Summe halaknen nutfete alakaten fe halaknel alakate mudgaten fe halaknel mudgate ızamen fe kesevnel izame lahmen summe enşe'nahu halkan ahar, fe tebarekallahu ahsenul halikin. Sonra nutfeyi bir alaka olarak yarattık. Alakayı da mudğa olarak yarattık. Mudğadan da kemikleri yarattık. Kemiklere de et giydirdik. Sonra onu başka bir yaratılışla şekillendirdik. Yaratıcıların en iyisi olan Allah ne yücedir, buyuruyor.

Mudga bir çiğnem et demektir. Bir de izamen geçer ki kemik demektir. Önce kemikler yaratılıp iskelet oluşturuluyor. Sonra kemiklere et giydiriliyor.

 

5- Muhallak Safhası

Muhallak biçimlendirilmiş anlamına gelir. İnsan 120. Günün sonunda biçimlendirilir.

Vakıa suresinin 35. Ayetinde Euzubillah bismillah İnna enşe'na hunne inşaa, bir hilkat neşeti verdik, inşaa ettik buyuruyor. Bu safha insanın küçük minyatür halidir.

Yukarda okuduğumuz müminun suresinin 14. Ayetin sonunda bismillah  fe tebarekallahu ahsenul halikin, müminin hesaplı, orantılı, ölçülü ve en güzel yaratan Allah’tır. Ve O bütün kusurlardan münezzeh ve yücedir, buyuruyor.

 

6-Mustakar Ve Hamr Safhası

İki surede mekin geçer ki Cenabı hak; Bu küçük insan minyatürünü rahimde bir yere yapıştırdık ve karar kıldık, onu öyle bir yerleştirdik ki emin kıldık, buyuruyor.

Rabbimiz Hac suresinin 5. Ayetinde euzubillah bismillah; Ya eyyuhen nasu in kuntum fi raybin minel ba'si fe inna halaknakum min turabin summe min nutfetin summe min alakatin summe min mudgatin muhallekatin ve gayri muhallekatin li nubeyyine lekum, ve nukırru fil erhami ma neşau ila ecelin musemmen summe nuhricukum tıflen summe li teblugu eşuddekum ve minkum men yuteveffa ve minkum men yuraddu ila erzelil umuri li keyla ya'leme min ba'di ilmin şey'a, ve terel arda hamideten fe iza enzelna aleyhel maehtezzet ve rabet ve enbetet min kulli zevcin behic.  Ey insanlar! Eğer öldükten sonra yeniden dirilmekten kuşkunuz varsa; bilin ki biz, sizi topraktan, sonra nutfeden, sonra bir alakadan, sonra yapısı belli belirsiz mudğadan yarattık. Ne olduğunuzu bilin diye size açıklıyoruz. Ve biz, dilediğimizi belli bir süreye kadar rahimlerde tutarız. Sonra sizi bir bebek olarak çıkarırız. Sonra kiminiz ergenlik çağına ulaşır. Ve sizden bir kısmınız vefat ettirilir. Kiminiz de ömrünün en kötü dönemine erişir; bir şey bilmez yaşlı bir bunak haline gelir. Yeryüzünü kurumuş ölmüş görürsün, ama üzerine su indirdiğimiz zaman yeniden hareketlenir, kabarır ve her bitkiden göz alıcı çiftler bitirir, buyurmaktadır.

 

7-Yaratılacak Canlının Dış Dünyaya Çıkma Safhası

Bu safha tıfıl, buluğ, baliğ ergenlik olarak isimlendirilir. İlk haline tıfıl denir ve küçük çocuk anlamına gelir. Çocuk büyüyünce baliğ olur. Baliğ ve belağa kelimesi kuranımızda 77 defa geçer. Cenabı hakkın bu dönemi bu kadar tekrar etmesi çok önem arz eder. Devrimizde çocukların aileden kopması, anlaşmazlıklar, aile içi tartışmalar sıkça yaşanır ki bu dönemin ne kadar önem arz ettiğine delildir.

Bu döneminde baliğ çağındaki çocuklarımıza şefkat kucağımızı açıp sürekli sevgiyle yaklaşmalıyız. Traktör modeli dediğimiz modeli uygulamalıyız. Bu dönemde çocukların düşünceleri her saat değişebilir. Bizler traktörün arka tekeri gibi takip edip onların eksenden çıkmasına engel olmalıyız. Traktörün freni gibi sevgi freni ile kontrol etmeliyiz. Bu asla ihmal edilemez bir durumdur. Hiç kimse ben şöyle ederim diye artistlik yapmasın. Bir kişinin ruh hali bu döneminde bozulursa bir daha düzelmez.

 

8- Erzeli Ömür Safhası

Peygamber efendimizin ölüm yaşı olan 63 yaşından sonra insanın vücut yapısı geriye gitmeye başlar. Bu yaştan sonraki dönem erzeli dönemdir. Hac suresinin yukarda okuduğumuz 5 ayetinde erzelil umuri buyurur. Rezil ömür demektir. İlerledikçe güncel adı alzheimer olan durumlar ortaya çıkar. Herkes bu imtihanı yaşayabilir. Tedavisi mümkün değildir. Çünkü beyinde ölen hücre tekrar canlanmaz.

Ayrıca kuranımızın 4 yerinde şüyuhan geçer ki bu da ihtiyar demektir. İhtiyar bizim kullandığımız anlamda değildir. Yani yaşı kaç olursa olsun iradesinde kayıp yaşamayan iradeli demektir.

Bir sahabe efendimiz Hazreti peygamberimizin amcası Hazreti Abbas’a Ya Abbas sen mi büyüksün yeğenin mi dedi. Hazreti Abbas cevap olarak ben yaşlıyım yeğenim büyük buyurdu. İşte ihtiyar ben büyüğüm dememek için böyle ince cevap verendir.

 

9-Teveffa Safhası

Teveffa, Vefat anlamına gelir. Kur’anımızın 66 yerinde geçer.

Muminun suresinin 15. Ayetinde euzubillah bismillah Summe innekum ba'de zalike le meyyitun, Elbette hepiniz öleceksiniz, buyuruyor.

Taha suresinin 55. Ayetinde euzubillah bismillah  Minha halaknakum ve fiha nuidukum... Sizi ondan yarattık. Ve sizi ona döndüreceğiz, buyuruyor. Hazreti Azrail kimin toprağını nereden aldıysa herkes oraya dönecektir. Çünkü her şey aslına rücu eder.

Ve yaptıklarınızın hesabını vermek için diriltileceksiniz, buyuruyor.

2. ayetin için geçen bir de min vardır. Min kuranımızda geçen 300 edattan biridir. 3225 defa geçer. İsmin den hali demektir.

Dersimizi İnsanın yaratılışı ile ilgili 3 ikazı okuyarak tamamlayalım;

Rad suresinin 16. ayetinde Bismillah … kul hel yestevil a'ma vel basiru em hel testeviz zulumatu ven nur … De ki: Hiç gören ile kör bir olur mu? Ya da karanlıkla nur bir midir? Yoksa ortak edindiğiniz putlarınız bu iki sıfatı yaratabilir mi? Buyurur.

Muminun suresinin 115. Ayetinde euzubillah bismillah, E fe hasibtum ennema halaknakum abesen... Biz sizi boş gereksiz anlamsız yarattığımızı mı düşünüyorsunuz, buyuruyor.

Müttesir suresinin en başında euzubillah bismillah, Zerni ve men halaktu vahida, Tek olarak yarattığım kişiyi bana bırak, buyurarak insanı tek olarak yarattığını ifade ediyor.

Her insan ruhen tektir. Hiçbir insan ruhen diğeriyle kardeş değildir. İnsan hayat olarak da yalnız yaratılmıştır. Her insan tek başına uyur, tek başına rüya görür, ölürken tek başına ölür, mezarında sorgulanmada tektir, cehennemde tamamen tektir.

El Fatiha

 

 

3 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page